Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane!

0
Ostukorv Ostukorv on tühi

Itaalia köök

Itaalia köögi kujunemisajalugu ja retseptid

Kes meist ei armastaks Itaalia köögi lihtsaid, kuid head maitseelamust pakkuvaid roogasid? Selliseid inimesi ongi keeruline leida -  Itaalia köök on tuntud ja armastatud üle kogu maailma. Itaalia köögi roogadeks saab pidada pitsasid, pastasid ja risotosid, kuid ärme unusta ka muid delikatesse nagu näiteks oliivid, singid, juustud, jäätis ja otseloomulikult ka vein. Itaalia köök ei ole pelgalt toit, vaid see on ka sotsiaalne ja kultuuriline traditsioon, mille juured ulatuvad sajandite taha ning mis on kujundanud ka kaasaegset kulinaariamaailma. Selles blogis räägime lähemalt Itaalia köögi kujunemisloost ning jagame kasulikke nippe ka maitsva ja rikkaliku eine tegemiseks.

Itaalia köögi ajalugu

Itaalia köök on pika ja mitmekesise ajaloo jooksul kujunenud välja tänu erinevatele kultuurilistele ja geograafilistele mõjudele. Selle juured ulatuvad tagasi Vana-Rooma aega, kust omal ajal võeti kreeklastelt üle mitmeid toiduvalmistamise praktikaid. Roomlased hakkasid kasutama näiteks oliivõli ja oliive; erinevaid ürte nagu basiilik, koriander, till ja tüümian; teraviljatooteid, sealhulgas hakati küpsetama leiba; kala ja mereande. Lisaks kujunes välja traditsioon korraldada pidulikke bankette ja pidusööke, mis olid sotsiaalseks sündmuseks ning väljendasid prestiiži.

Keskajal saab eraldi välja tuua Sitsiilia saare, mis vallutati araablaste poolt. Araablased muutsid Sitsiilia toidukultuuri – hakati kasutama rohkem vürtse, kuivatatud puuvilju ning ka pastat. Lisaks tutvustasid araablased itaallastele martsipani ning tuntud Sitsiilia magustoit, Cassata, võib ka olla hoopiski Araabia päritolu. Samuti on Sitsiilia tuntud ka sidruni- ja apelsinipuude poolest – ka see on suure tõenäosusega araablaste teene.

Keskajal, kui Itaalia jagunes väikesteks linnriikideks nagu Firenze, Veneetsia ja Napoli, hakkasid piirkonnad oma unikaalseid maitseid ja toidutraditsioone välja arendama. Selle tõttu võib ka öelda, et erinevatel Itaalia osadel - näiteks Põhja- ja Lõuna-Itaalias -  on täiesti erinevad toidukultuurid.

Renessanssi ajastul avaldas Itaalia köögile suurt mõju ka Ameerika kolonialiseerumine, sest nii tehti tutvust selliste toiduainetega nagu kartul, tomat, mais, suhkrupeet ja paprikas.

19. sajandist hakkasid eri piirkondade toidutraditsioonid omavahel segunema, andes alguse ühtsele Itaalia köögile, mida hakati tunnustama kogu maailmas. Pärast Ameerika avastamist hakkasid Itaalia retseptid levima Ameerikasse, mis on aidanud koguda Itaalia köögil ka tuntust.

Klassikalised Itaalia köögi retseptid ja nende taust

Pasta

Nagu mainitud, siis Itaalia köögi võlu peitub selle lihtsuses ja värsketes koostisosades, kuid igal roal on tegelikult ajalooline taust. Näiteks pasta, mis on Itaalia köögi lahutamatu osa, võib pärineda juba antiikajast, kuid praeguse kuju saavutas keskajal. Pastat on erinevat tüüpi - spagetid, penned, tagliatelled, farfalled, ghocchid, fusilid, fettuccineid jne – see list on pikk ning iga pastatüüp on pärit ka erinevatest Itaalia piirkondadest ning nende juurde kuuluvad kastmed kajastavad ka kohalikke maitseid ja tooraineid. Roomast pärineb näiteks kuulsa carbonara retsept, mida valmistatakse munade, juustu, guanciale ja musta pipraga – lihtne, kuid maitseküllane roog. Lisaks on tuntud Itaalia pasta ka Norma, mis on pärit Sitsiiliast. Norma pasta valmistamiseks kasutatakse suvikõrvitsat, tomateid, ricotta juustu, basiilikut ja küüslauku.

Pitsa

Pitsa, mis oli algupäralt talupojatoit, kuid mis tänaseks päevaks on saanud üheks armastatuimaks Itaalia roaks,  on pärit Napolist. Kuigi lameleivad olid olemas juba Vana-Rooma ajal, kujunes tänapäevane pitsa välja alles 18. sajandil, kui Napolis hakati tomateid leivale lisama. Kõige tuntum pitsa, Margherita, sai oma nime kuninganna Margherita järgi, kellele pitsa värvikombinatsioon - tomat, mozzarella ja basiilik - sümboliseeris Itaalia lippu. Lisaks on tuntud pitsa Napoletana, mille valmistamiseks on vaja tomateid, basiilikuid, oliivõli ja buffalo mozzarellat.

Risoto

Risoto on tuntud kreemine riisiroog, mis on pärit Põhja-Itaalia Lombardia piirkonnast. Üheks kuulsaimaks risoto retseptiks on Risotto alla Milanese, mille valmistamiseks on vaja risoto riisi, safranit, veiselihapuljongit, sibulat, võid, valget veini ja parmesani juustu. Tuntud risoto on ka Risotto ai Funghi, mille valmistamiseks on vaja Arborio riisi, seeni, köögiviljapuljongit, sibulat, valget veini, võid ja parmesani juustu.

 

Nipid ja traditsioonilised meetodid pasta, pitsa ja risoto valmistamiseks

Järgnevalt jagame nippe, mida tähele panna, kui olete valmistamas klassikaliseid Itaalia roogasid.

Pasta valmistamise nipid

Pasta valmistamisel on oluline saavutada pasta täiuslik tekstuur, kus pasta jääb hammustamisel veidi kõvaks. Parima tulemuse saavutamiseks tuleks pasta keeta soolaga maitsestatud vees ja jätta see kergelt alakeedetuks, kuna pasta muutub pehmemaks ka kastmega segunedes. Kastme sidumine on samuti oluline - pärast pasta keetmist, tuleks pasta alati kastme sisse segada ja lasta maitsetel ühtlustada.

Pitsa valmistamise nipid

Pitsa valmistamisel on võtmetähtsusega tainas ja selle küpsetusmeetod. Täiusliku pitsa taigna jaoks on vaja lasta sellel üleöö külmikus kerkida, et saavutada õhulisus ja hea struktuur. Samuti mängib suurt rolli ahju kuumus - näiteks traditsioonilist Napoli pitsat küpsetatakse väga kuumas ahjus, kus on temperatuuri üle 400 kraadi, mis tagab krõbeda pehme pitsapõhja, kuid krõbedad ääred. Kodustes tingimustes saab ideaalset pitsat valmistada kasutades pitsakivi või terasplaati.

Risoto valmistamise nipid

Risoto valmistamine nõuab palju kannatlikkust ja pidevat tähelepanu. Risoto saladus peitub aeglases puljongi lisamises ja pidevas segamises, mis vabastab riisist tärklise ja annab roale kreemja tekstuuri ilma koorekastet kasutamata. Selleks tuleks kasutada ka spetsiaalset risoto riisi. Puljongit tuleks lisada järk-järgult, oodates alati, kuni vedelik imendub enne uue portsu puljongi lisamist. Õige risoto valmimine võtab omajagu aega!

Itaalia köögi tänapäevased trendid ja arengud

Itaalia köök püsib populaarsena ka tänasel päeval, kohanedes uute trendidega. Üks olulisemaid trende on regionaalsete maitsete taasavastamine ja moderniseerimine. Tippkokad uuendavad traditsioonilisi armastatuid retsepte, andes neile kaasaegsema vormi ja kasutades innovaatilisi tehnikaid ja esitlusi. Lisaks, kuna Itaalia köök on kogunud populaarsust rahvusvaheliselt, siis kohanduvad toidud erinevates kultuurides. Kokad üle maailma loovad versioone Itaalia roogadest, kasutades kohalikke maitseid ja tooraineid.

Samuti on oluline arvestada arengutega nagu veganlus ja gluteenitalumatus, mis loob üha rohkem nõudlust taimsete ja gluteenivabade toitude järgi. Ka e-Eugesta e-poes on saadaval hea hinnaga gluteenivabasid pastatooteid, et valmistada kiire ja maitsev pastaroog! Nendele, kes eelistavad mitte gluteenivabasid tooteid, on saadaval ka tavalisi pastatooteid ning kastmeid, et valmistada mõnus itaaliapärane roog.

Buon appetito!

 

Pildid: Free Pik

Seotud tooted
-25%

Barilla Lasanjeplaadid, 500g

2,89 € 3,86 €
-25%

Barilla pasta mini Farfalle, 500g

1,74 € 2,32 €

Barilla pasta Farfalle, 500g

2,32 €
-25%

Barilla pasta Spaghetti N5, 500g

1,60 € 2,12 €
-25%

Barilla pasta Penne Rigate täistera, 500g

1,98 € 2,64 €
-25%

Barilla pasta Fusilli gluteenivaba, 400g

2,89 € 3,86 €
-25%

Barilla pasta Mini Penne Rigate, 500g

1,74 € 2,32 €

Barilla pasta Casarecce, 500g

2,32 €

Barilla pasta Penne Rigate, 500g

2,32 €

Barilla pasta Fettuccine, 500g

3,04 €
-25%

Barilla pasta Spaghetti N5, 1kg

2,28 € 3,04 €
-25%

Barilla pasta Gnocchi, 500g

1,74 € 2,32 €

Barilla pastakaste Basilico, 400g

3,59 €
-25%

Barilla pastakaste Arrabbiata, 400g

2,70 € 3,59 €
-25%

Barilla pasta Tagliatelle, gluteenivaba 300g

3,37 € 4,49 €
-25%

Barilla pasta Penne Rigate, gluteenivaba 400g

3,37 € 4,49 €
-25%

Barilla pesto Rosso, 200g

2,89 € 3,86 €

Barilla pasta Tagliatelle, 500g

3,86 €
-25%

Barilla pesto Genovese, 190g

3,43 € 4,56 €

Barilla pasta Fusilli, 500g

2,32 €
-25%

Barilla pasta Bavette N13, 500g

1,60 € 2,12 €